23.1.10

Nya antagningsregler till högskolor och universitet

Möjligheterna att komma in på eftergymnasial utbildning kommer att bli lättare för de som söker direkt från gymnasiet och svårare för de som valt att förbättra sina betyg på Komvux. Därmed kommer med stor sannolikhet intresset att öka för högskoleprovet.

Enligt Högskoleverkets nya högskoleregler kommer de sökande som söker på grundval av betyg att delas in i olika kvotgrupper.

En tredjedel av de platser som i dag går till sökande i grupp 2 kommer i framtiden att tillfalla sökanden från grupp 1. Det innebär att det kommer att bli mindre fördelaktigt att läsa upp betyg på Komvux eftersom färre platser vid Sveriges universitet och högskolor tilldelas grupp 2.

Samtidigt förändras inte reglerna för de som söker på resultat från högskoleprovet. Eftersom det i framtiden blir mindre gynnsamt att läsa upp betyg på Komvux är det troligt att intresset för högskoleprovet kommer att öka bland dem som inte vill söka via direktgruppen.

Läs mer om förändringarna genom att klicka här. Datum och information om högskoleprovet 2011.

4 kommentarer:

1. CITAT: Grupp 1 kallas direktgruppen och innefattar dem söker direkt på sina slutbetyg från gymnasiet. Även de vars gymnasiepoäng till två tredjedelar kommer från Komvux hamnar i direktgruppen.

Grupp 2 kallas kompletteringsgruppen och innefattar alla elever som förbättrat sina betyg på Komvux. SLUT CITAT.

FRÅGA: Hamnar jag i grupp 1 eller 2 om jag har komvuxpoäng???

Mvh Ove

SvaraRadera
  2. Är det inte orättvist att enbart gynna yngre studenter? När jag gick ut gymnasiet 1988 (N-program) blev de som hade läst på KOMVUX mer gynnade, dvs sådana som hade hoppat över gymnasiet, för att istället "läsa in" på KOMVUX. Nu är jag 22 år äldre och hade tänkt söka in på ett juristprogram, men det blir nog svårt att komma in där när nu reglerna ändrats igen.

Mvh Peter

3. Funderingar;

Så äldre förtjänar inte utbildning eller? är ju bättre att äldre läser vidare också då dom oftast är mer mogna. Yngre brukar ju också vilja ta ett sabbatsår. Och om man inte siktar på en teknisk eller läkar utbildning då?

Tror seriöst att alla förklaringar till dessa ändringar bara är påhitt. Man vill att mindre folk ska läsa i skolor för det kostar. Istället ska man jobba ihjäl sig på timtjänst över hela landet och betala skatt.

Detta leder till att folk inte jobbar med det man verkligen vill. Folk blir deprimerade. Alla får inte jobb (eftersom det är så många utan utbildning ock söker därför till samma jobb). Vilsna människor tar desperata åtgärder och rånar. Blir sjuka och tar ut sin ilska på andra, misshandlar. Självmord.

Yh utbildningar är inte en andra chans eftersom dom också bara går på betyg. Att annat som erfarenhet och sånt kan hjälpa är bara lögn, ringer man och frågar utbildningsanordnare så medger dom det, det är "en pågående diskussion".

Och nu slutar jag här fastän det finns mer att skriva för det hjälper inte ändå.

SvaraRadera
  4. PS - angående det med YH utbildningar bara. Dom medger det efteråt när man frågar varför man inte blev antagen. Vilket man har rätt att veta. Borde nog ringa igen och klaga för man slösade ändå pengar på tåget till platsen för det skriftliga provet och intervjun. Om dom ändå bara ska gå på betyg, varför kalla in en då?

Försökte dessutom gång på gång fråga vad man kunde göra för nästa omgång men hans osäkerhet tala för sig självt. Det är kört. Förvänta mig att höra skaffa mer erfarenhet på detta sätt eller så, läs om den här kursen eller så. Men eftersom han inte hade mina papper framför sig så kunde han inte säga något heller. TA FRAM PAPPRENA?? Gör ditt jobb människa.

Men kände bara skitsamma, är man ej antagen så är man ej antagen.

Oj, är nog lite bitter ikväll. Bara o fortsätta och förbereda sig inför hp-provet istället.